Κοπή πίτας στην Καρυά

  Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού σχολείου Καρυάς, με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου, έγινε την Κυριακή το πρωί η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Με την ευκαιρία αυτή, ο σύλλογος τίμησε τον συνταξιοδοτηθέντα ιερέα Παπα-Παναγιώτη Φαρμάκη, ο οποίος για 40 περίπου χρόνια διακόνησε στις εκκλησίες και στα ξωκλήσια της περιοχής Καρυάς.
Ακόμη ο σύλλογος βράβευσε τους εισαχθέντες νέους στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, που κατοικούν ή κατάγονται από την περιοχή της Καρυάς.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του συλλόγου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τόνισε ότι σε περιόδους κρίσης και παρακμής είναι ανάγκη να συσπειρωθούν οι άνθρωποι, να δυναμώσουν περισσότερο τους δεσμούς της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς και ν’ αγωνιστούν ενωμένοι για το αύριο που διαγράφεται ζοφερό. Σε αυτές τις συνθήκες, ο ρόλος του Συλλόγου είναι καθοριστικός γιατί είναι το μόνο ζωντανό κύτταρο στην Καρυά, ύστερα από την κατάργηση της κοινότητας και την αδρανοποίηση του τοπικού συμβουλίου, λόγω ανυπαρξίας πόρων και ουσιαστικών αρμοδιοτήτων.
Πιο διεξοδικά για το έργο και τη ζωή του τιμώμενου ιερέα, μίλησε ο απεσταλμένος της Μητρόπολης Αργολίδας αιδεσιμολογιότατος ιερέας Γ. Σελής, πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του σεβάσμιου ιερέα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βασ. Σιδέρης και ο Αντιδήμαρχος Άργους- Μυκηνών Χρήστος Πετσέλης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το σχολείο Καρυάς θα μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο και οι νερόμυλοι θα ενταχθούν σε πρόγραμμα για ν’ αξιοποιηθούν με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας στο ορεινό τμήμα του Δήμου Άργους. Ακόμα παραβρέθηκαν ο αρχηγός της ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Σωτήρης Κωτσοβός, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Νώτης και Παναγιώτης Δούρος , ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Νίκος Δελής, ο πρόεδρος του Γηροκομείου Άργους Χρήστος Πλατής , ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Καρυάς Π. Πατούρας κ.ά.

 Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης με μήνυμά του χαιρέτισε την εκδήλωση και δήλωσε ότι σε προσεχή συνάντησή του με το Διοικητικό Συμβούλιο θα συζητηθούν και θα προωθηθούν τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή Καρυάς.

  Οι νέοι της Καρυάς που βραβεύτηκαν για την επιτυχία τους στις ανώτατες σχολές είναι οι: Κ. Ι. Καρκαλέμης (Ιατρική Αθήνας), Γ. Ράπτης (ΕΜΠ.), Γεωργία Γ.Καραμούντζου (Φυσικό Πάτρας), Μαρία Κούρου (Ιστορία-Αρχαιολογία Αθήνας), Ευάγγ. Μακρής (γιός Μαρίας Φλέσσα, Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας). Επίσης βραβεύτηκαν ο Αποστόλης Δ. Λάμπας, ο οποίος πήρε το πτυχίο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο (Δασολογία) και η Γεωργία Φ. Σπανού για την ιστορική της έρευνα στα χρόνια της κατοχής και της Αντίστασης στην Αργολίδα.

  Σε όλους τους τιμηθέντες-βραβευθέντες δόθηκε ως συμβολικό «έπαθλο» το συλλεκτικό μπρούτζινο καραβάκι του γλύπτη Ν. Καλαφάτη. Καραβάκι δόθηκε και στην Αθηνά Λάμπα στην οποία «έπεσε» το φλουρί.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, εκτός από τη γευστικότατη πίτα που προσέφερε το καρυώτικο ζαχαροπλαστείο «sweet cookies», οι γυναίκες της Καρυάς ετοίμασαν και προσέφεραν παραδοσιακά εδέσματα.
Επακολούθησαν λεβέντικοι δημοτικοί χοροί, παρά το τσουχτερό κρύο, από τα παιδιά του χορευτικού της Καρυάς με την καθοδήγηση του βετεράνου χοροδιδάσκαλου Δημήτρη Πετρόπουλου. ”Ανταμείφτηκαν” με ένα βιβλίο ,προσφορά του Αργείου Λογοτέχνη Ηλία Αυδούση.

Ακολουθούν εικόνες και σχετικά βίντεο.