Οι ξενιτεμένοι δεν ξεχνούν την Καρυά

Και φέτος το καλοκαίρι πολλοί απόδημοι συγχωριανοί, ήρθαν στην Καρυά για να δουν τους συγγενείς και τους φίλους και το γενέθλιο τόπο τους που κρύβουν νοσταλγικά μες στην ψυχή τους.

Έρχονται και τα παιδιά και τα εγγόνια τους που έχουν γεννηθεί σε ξένους τόπους.
Φυσικό είναι τα μεταναστόπουλα δεύτερης και τρίτης γενιάς να έρχονται στα πεταχτά στην περιοχή της Καρυάς, γιατί ο χρόνος είναι πιεστικός και θέλουν να γνωρίσουν κι άλλα όμορφα και αξιοθέατα μέρη της Ελλάδας (νησιά κ,λπ.). Όλους τους καλωσορίζουμε στο χωριό και τους περιμένουμε να’ρχονται τακτικά.

• Από το Σικάγο της Αμερικής, όπου ζουν μόνιμα, ήρθαν στην Καρυά για να δουν την υπέρ-γηρη μάνα, τ’ αδέλφια και τους άλλους συγγενείς η Χαρίκλεια και η Βασιλική Γ. Μπο-ζιονέλου (Ντρέλια). Παρέμειναν για 40 ημέρες και επέστρεψαν ξανά στην Αμερική. Μαζί τους ήρθε και η κόρη της Βασιλικής Μαρία, η οποία θα φύγει αργότερα.
• Ταξίδι-αοτραπή έκαναν στην Καρυά και στο πατρογονικό σπίτι τους, τα εγγόνια του Μίμη Πασπαλιάρη (Μιμη-Τόλια), ο Νίκος Απ. Πασπαλιάρης με τη κτηματομεσίτη γυναίκα του Ασπασία και ο Τζίμης Παν. Πασπαλιάρης με τη ροδίτισσα δικηγόρο γυναίκα του.

• Με την Ευκαιρία: Ένα νέο μεταναστοτόπουλο, τέταρτης γενιάς, ήρθε στον κόσμο στην Αυστραλία, από Πασπσλιαραίικη φύτρα, εγγόνι της Ελ. Πασπα-λιάρη και παιδί του γιου της Χρήστου. Να τους ζήσει! Κα α βαθιές και γερές καρυώτικες ρίζες να βγάζουν γερά βλαστάρια σ’ όλον τον κόσμο!
• Τ’ αδέλφια Γιώργος και Βαγγέλης Βάης (Κότρος) ήρθαν για λίγες μέρες από το Σίδνεϊ στην Ελλάδα και στην Καρυά.
• Από τη Μελβούρνη Αυστραλίας ήρθαν στην Καρυά για λίγες μέρες οι αδελφές Αφροδίτη και Σούλα Καρώνη με το σύζυγο της τελευταίας και τα δυο μικρά παιδιά τους. Οι δυο αδελφές είναι εγγονές του Γιώργου Δενέζη (Γιωργο-Τσάνη).

• Ο Χρήστος Δενέζης (Μπόξας)
επέστρεψε κατευχαριστημένος από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου διαμένουν μόνιμα τα έξι αδέλφια του (ο πρώτος μετανάστευσε από τους πρώτους Καρυώτες το 1955!). Ο Χρήστος εντυπωσιάστηκε από την πρόοδο και τον πολιτισμό της μακρινής χώρας. Παράπονο των 6 ξενιτεμένων αδελφών, γιατί δεν πήραν εκεί και τα’ άλλα τρία αδέλφια που έμειναν στην Ελλάδα και τους γονείς, για να μην είναι διαιρεμένη λόγω της απόστασης η πολυφαμελίτικη μποξαίικη οικογένεια.
• Στα πεταχτά ήρθε στο χωριό από τη Μελβούρνη Αυστραλίας ο Τάσος Ράπτης, γιος του Μητσο-Ράφτη.

• Για ολιγοήμερες διακοπές στην Ελλάδα και στην Καρυά ήρθε από τον Καναδά ο επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης Πέτρος Καραμούντζος (γιος του συγχωριανού μας Φωτη-Σωτήρη) με τη γυναίκα του Χριστίνα και τα δυο παιδιά τους Μάρκο και Βασίλη.
• Από το Σίδνεϊ Αυστραλίας ήρθαν στην Καρυά ο Σπύρος και η Δήμητρα Παπαδοπούλου.
• Ήρθε ακόμα από το Σίδνεϊ η αυστραλό γεννημένη τρίτης γενιάς, Σοφία Μυλωνά, εγγονή του Γιώργου Δελή-Μπόξα.
• Επίσης ήρθε από το Σίδνεϊ η Ζωή Δελή, αυστραλογεννημέ-νη κι αυτή, δεύτερης γενιάς, κόρη του Γιάννη Δελή-Μπόξα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του αδελφού Συλλόγου.

• Στην Καρυά ήρθε από την Αμερική όπου διαμένει και ο γιος του Γιάννη Δελή-Μπόξα Νίκος με τη σύζυγο του ϋοβΙ.
• Τακτικά έρχεται στην Καρυά και παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου -και τις στηρίζει όπως μπορεί- ο συγχωριανός μας Παναγιώτης Μπο-ζιονέλος (Λυκόγιωργας), ο οποίος διαμένει στην Αμερική. Ο Παναγιώτης Μποζιονέλος διαμένει στο Σαν Φραντζίσκο της Αμερικής και είναι εγγονός του μακαρίτη πρακτικού γιατρού της Καρυάς Παναγ. Μποζιονέλου-Λυκόγιωργα.
• Από τον Καναδά ήρθε ακόμα στην Καρυά ο Ανδρέας Σ. Καραμούντζος.
• Επίσης από τον Καναδά ήρθε στην Ελλάδα ο Ανδρέας Μπουκάρας με τη γυναίκα του.

• Δεκαήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα και στην Καρυά πραγματοποίησε από το Λος Άντζελες της Αμερικής η Τοηγ Ρ3γ Δαγρέ, προσκαλεσμένη του Κωστή Κατσένη.
Είναι απόγονη του καπετάν Γιαννάκου Δαγρέ, πεντάκις εγγόνα του, αγαπάει ιδιαίτερα το χωριό, ερχόμενη σχεδόν κάθε χρόνο, και είναι δωρήτρια της εκκλησίας του Αϊ-Γιάννη.
• Από τη Μελβούρνη ήρθε στην Καρυά ο Βασίλης Πασπαλιά-ρης, χημικός-μικροβιολόγος, γιος τους συγχωριανού μας Γιώργου Πασπαλιάρη-Φλόκα.

• Ήρθαν στην Ελλάδα και στην Κάρυα, στο πατρογονικό σπίτι, από τη Μελβούρνη ο συγχωριανός μας Γιώργος Ράφτης με τη γυναίκα του Ντίνα Κουγιά, που κατάγεται από το γειτονικό Μερκούρι. Μαζί τους ήρθαν και το παιδί τους Γιάννης με τη γυναίκα του Χριστίνα, καθώς και τα τρία εγγονάκια τους Γιώργος, Ντίνος και ‘Ελλη, τα οποία έμειναν κατενθουσιασμένα από την Καρυά. Ο Γιώργος Ράπτης, ορφανός
απο πάτερα, έφυγε μετανάστης απο τους πρώτους, το 1956, στον ανθό της ηλικίας του και στη συνέχει ‘τρά-βηξε” και τα τρία μικρότερα αδέλφια του την Εύα, το Σωτήρη και τη Γεωργία, που αποκαταστάθηκαν από κάθε άποψη στην Αυστραλία και δημιούργησαν καλές οικογένειες. Μόνη έμεινε στο χωριό η μεγαλύτερη αδελφή τους, η Ελένη, η Λαγκαδια-νού, που πάντα έχει ανοιχτό το σπίτι της και τους περιμένει…