ΠΡΩΤΟ ΠΑΝ-ΚΑΡΥΩΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Στην Καρυά Αργολίδας όλες οι Καρυές της Ελλάδας
Πρωτότυπη και πρωτόγνωρη ήταν η εκδήλωση που έγινε στην Καρυά, στις 30 Ιουλίου, το Σάββατο το απόγευμα: Ανταμώθηκαν Καρυώτες από όλες της Ελλάδας τις Καρυές, γνωρίστηκαν από κοντά, μίλησαν για τα χωριά τους, έφαγαν και ήπιαν και έστησαν ένα τρικούβερτο γλέντι με τη δημοτική ορχήστρα του Μητροπάνου και του Τσιάκα να παίζει παραδοσιακά τραγούδια από όλη τη Χώρα.
Η ωραία πρωτοβουλία ανήκει στον
Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυάς το “Αρτεμίσιο”, είναι συνέχεια της καλαίσθητης έκδοσης ημερολογίου 2011 με φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό από όλα τα χωριά που έχουν το όνομα Καρυά ή Καρυές.
Η υλοποίηση της εκδήλωσης έγινε σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα Καρυάς και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Άργους- Μυκηνών (ΚΕΔΑΜ).

HMEROLOGIO-KARYA-2011

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με περιήγηση των επισκεπτών Κα-ρυωτών στ’ αξιοθέατα του χωριού, στις εκκλησίες και στα ξωκλήσια, στους παλιούς νερόμυλους, στο πλατανοδάσος.
Στη συνέχεια στρώθηκαν φιλόξενα τραπέζια με τοπικά φαγητά (μακαρόνια γκόγκες, τυροπι-τάρια, διάφορες πίτες). Δεν έλειπε και η ευωδιαστή γουρνοπού-λα, η πεντανόστιμη γκιόσα, το εκλεκτό κρασί και τ’ άλλα ποτά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με απαγγελία του ποιήματος “το χωριό μου το λένε Καρυά” από τον ίδιο τον ποιητή Σπύρο Καραμού-ντζο.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί των εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων και των αυτοδιοι-κητικών φορέων, καθώς και η προβολή σε γιγαντοοθόνη, βίντεο από τη φυσιογνωμα, τη ζωή, τη δράση των άλλων συνονόματων χωριών.
Με έντονο ενδιαφέρον καλεσμένοι και ντόπιοι Καρυώτες παρακολούθησαν τα βίντεο που προβλήθηκαν στη γιγαντοοθόνη:
• Εικόνες από την ιστορική Καρυά που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου.
• Στιγμιότυπα από την πιο ορεινή Καρυά (υψόμετρο 1.700 μ.) της γειτονικής Κορινθίας.
• Αναπαράσταση του πάραδοσιακού γάμου από την Καρυά Λευκάδας.

• Ιστορική διαδρομή των προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας που ίδρυσαν τις νέες Καρυές στην περιοχή της Λάρισας.
• Στιγμότυπα από τις τρεις Καρυές που βρίσκονται στο νομό Φθιώτιδας, που η καθεμιά έχει την δική της φυσιογνωμία: την Καρυά Υπάτης, τις Καρυές Δομοκού και την Καρυά Καμένων Βούρλων.

• Τοπία ορεινά και κατάφυτα από τα Μεγάλα Βραγγιαννά Ευρυτανίας, που κάποτε άκμαζε η Καρυά.
• Στιγμιότυπα από την Καρυά Ορχομενού.
• Την Καρυά Βοιωτίας με την πλούσια ιστορία.
• Εικόνες από τις πανάρχαιες Καρυές Λακωνίας, γενέτειρα των ευθυτενών Καρυάτιδων που κοσμούν τον Παρθενώνα…

Τις παρουσιάσεις των Καρυών της Ελλάδας συνόδεψαν σύντομα χαιρετισμοί ή μηνύματα των εκπροσώπων των πολιτιστικών συλλόγων ή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ανάμεσα τους η Μαρία Λαπούση, από τη Λάρισα, ο Ηλίας Τρίγκας από τα Καμένα Βούρλα, ο Γιώργος Γκαβάνας από τις νέες Καρυές Λάρισας, ο Νεκτάριος Τσιάπρας από την Βοιωτία, ο Γιώργος Τσιώτος από την Κορινθία, ο Γιάννης Μεντής από τη Λακωνία, ο Απόστολος Πατσιοδήμος από την Πιερία, ο Κώστας Τσιώλης από την Ευρυτανία, ο Μάνθος Ποτήρης από την Τήνο, ο Λευτέρης Μπουκουβάλας από την Καρδίτσα, ο Παύλος Ρούσκας από τη Φθιώτιδα, ο Δήμος Καράλης από το Δομοκό, ο Γιώργος Μιχαηλίδης από τις Πρέσπες, ο Σπύρος Κατωπόδης από τη Λευκάδα, ο Κυριάκος Κα-ραγιάννης από την Αρκαδία, ο Γρηγόρης Κανελοπουλος απο την Ηλεία, η Ελένη Κουλουμπαρί-τση από την Κεφαλονιά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε με θερμά λόγια ο Δήμαρχος ‘Αργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, λέγοντας χα-ρακτηριστικά ότι “Καρυά είναι η καρδιά του Δήμου”. Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Καρυώτης (Λευκάδα) πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο Υπουργός, γαμπρός της Καρυάς, Γιάννης Μανιάτης. Οι Δήμαρχοι από τη Φθιώτιδα, Γιώργιος Κο-τρωνιάς – Δήμαρχος Λαμίας- που ανήκει η Καρυά Υπάτης- και Ευάγγελος Τετριμίδας, Δήμαρχος Καμένων Βούρλων οι οποίοι στο θερμό τους χαιρετισμό πρότειναν το 2ο Παν-Καρυώτικο Αντάμωμα να γίνει στον τόπο τους. Χαιρετισμό επίσης έστειλε ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς και ο Σωτήρης Κωτσοβός Δημοτικός Σύμβουλος Άργους- Μυκηνών. Παραβρέ θηκαν ακόμα οι:

• Ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανος
• Σπύρος Κουσκούκης, Δημοτικός Σύμβουλος, εκπροσωπώντας τον αρχηγό της μείζονος α-νππολίτευσης Γιώργο Αναγνώστου.
• Χρήστος Πετσέλης, Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητες στην περιοχή μας.
• Ο πρώην Νομάρχης, εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλης Σωτηρόπουλος.
• Ο Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Άργους Μυκηνών (ΚΕΔΑΜ) Νίκος Δελής.
• Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιάννης Νιότης, Γιώργος Σαρρής, Δούρος Παναγιώτης και Αθανάσιος Λιβανός.
• Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αργούς Τρύφωνας Μποζιονέλος και οι σύμβουλοι Νίκος Δαβιώτης και Κώστας Σπανός.
• Οι Πρόεδροι των τοπικών Κοινοτήτων Καρυάς, Φρέγκαινας, Νεοχωρίου Πάρις Πατούρας. Γιάννης Πούλος, Χρήστος Κουλός.
• Οι Πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων Βρουστίου και Νεστάνης Αλέκος Τότσικας και Νίκος Πάπας.

Η ωραία εκδήλωση έκλεισε με λεβέντικους παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου της Καρυάς και από το χορευτικό της Ελληνικής Παράδοσης Άργους.
Η παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα των Μητροπάνου και Τσιάκα και του επιτελείου τους (που είναι καθηγητές στο μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο Παλλήνης), έπαιξαν αριστοτεχνικά τραγούδια και ξεσήκωσαν σε δυο- τρεις κύκλους χορού τους Καρυώτες από όλες της Ελλάδας τις Καρυές.

Τέλος, το αντάμωμα έκλεισε με ανταλλαγή συμβολικών δώρων. Ο φιλοξενών σύλλογος Καρυάς απένειμε στους εκπροσώπους των άλλων Καρυών το συλλεκτικό μπρούτζινο καραβάκι του γλύπτη Νίκου Καλαφάτη, ο ποιητής της Καρυάς Σπύρος Καρα-μούντζος δώρισε ποιητικές συλλογές του και ο Αργείος λογοτέχνης, φίλος της Καρυάς, Ηλίας Αυδούσης δώρισε βιβλία του.

Εκτός από το Σύλλογο Καρυάς και την ΚΕΔΑΜ που είχαν την ευθύνη της διοργάνωσης, αξίζει να εξαρθεί η προσφορά των γυναικών σε τοπικά φαγητά, η ε-θελονπκή εργασία των φίλων του συλλόγου, η συμβολή της Ιωάννας Κλειάσιου, συγγραφέα και ερευνήτριας -που είχε την επιμέλεια της παρουσίασης του εξαιρετικού ντοκυμαντέρ για την Κάρυα- του Πέτρου Σπανού σχολικού συμβούλου, και του Αλέξη Καραντζούλη, χημκού, που επιμελήθηκαν της παρουσίασης του φωτογραφικού και λοιπού υλικού από τις άλλες Καρυές, που πραγματικά εντυπωσίασαν τον κόσμο. Το πρωτόγνωρο Παν-Καρυώ-τικο Αντάμωμα άφησε κατενθουσιασμένους όλους τους Καρυώτες, οι οποίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο καλοκαίρι σε μια άλλη Καρυά, δε-σμευόμενοι ότι το Αντάμωμα των Καρυών θα γίνει θεσμός σε διαφορετική Καρυά κάθε χρόνο.