Εκκλησιές στο βράχο, χωριά στη φύση

Άλλοι μικροί πανέμορφοι οικισμοί που συντροφεύουν την Καρυά είναι η Χούνη, τα Μποζιονελαίικα και τα Σπαναίικα, που συναντά κανείς στο δρόμο από Αργός προς Καρυά. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται πάνω σε χαράδρα και γι’ αυτό το λόγο οι φιλόπονοι γεωργοί, κάτοικοι τους, ανέπτυξαν την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων, εκμεταλλευόμενοι τα καλά προστατευμένα από το χειμερινό πάγο, εδάφη. Οι βερικοκιές της περιοχής, ευωδιάζουν σε φροντισμένους οπωρώνες. Στην περιοχή της Χούνης, βρίσκονται και δυο ιδιαίτερες εκκλησίες η Αγία Ιερουσαλήμ και η Ανάληψη. Δυό εκκλησίες που ξεχωρίζουν από τις άλλες γιατί βρίσκονται σφηνωμένες ψηλά ανάμεσα σε βράχους. Πρώτο εμφανίζεται μπροστά μας το εκκλησάκι της Ανάληψης.
 Η πρόσβαση στην εκκλησία εξασφαλίζεται με 160 σκαλοπάτια λαξευμέναστο βράχο που οδηγούν, σε χαμηλή είσοδο προφυλαγμένη από πολεμίστρες και στο σπηλαιώδες εσωτερικό. Κατά την Τουρκοκρατία η σπηλιά λειτούργησε ως λημέρι του οπλαρχηγού Δημητρίου Τσώκρη γι’ αυτό και έμεινε γνωστή και ως “σπηλιά του Τσώκρη”. Από τον Φωτάκο μαθαίνουμε ότι στην έναρξη της επανάστασης οι ντόπιοι φύλαξαν υπάρχοντά
τους στο εσωτερικό της σπηλιάς και συμπεραίνουμε πως η εκκλησιά είναι κτίσμα τουλάχιστον προεπαναστατικό και πως χρησίμεψε επίσης και ως καταφύγιο.

Λίγο πιο πάνω από τη Χούνη και πολύ ψηλότερα -κοντά στην κορυφογραμμή της χαράδρας- μπορεί να αγναντέψει κανείς την εκκλησιά της Αγίας Ιερουσαλήμ ή Υπαπαντής. Χτίστηκε από σκηνίτες κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής. Η Αγία Ιερουσαλήμ γιορτάζει δυο φορές το χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου κοι στις 2 Ιουλίου. Η εκκλησία αυτή, φυσικό κάστρο και οχυρό ως εκ της θέσεως της, διαθέτει πολεμίστρες. Στα Ορλωφικά η σπηλιά της χρησίμεψε ως κατοφύγιο.

Στην Ελληνική επανάσταση αποτέλεσε ορμητήριο του καπετάν Δαγρέ κατά του επί Ιμπραήμ. Στο εσωτερικό της σπηλιάς – οχυρού πλάι στην εκκλησίτσα, υπάρχει στέρνα με πηγή, το νερό της οποίας αναβλύζει μέσα από βράχο. Οι δύο αυτές εκκλησιές έχουν ευρύτατη απήχηση στους πιστούς των γύρω περιοχών γι αυτό και αποτελούν ιερά προσκυνήματά τους επί σειρά ετών.
Δέκα τέσσερα χιλιόμετρα περίπου μετά το Αργός, συναντάμε σχεδόν πάνω στον δρόμο την εκκλησία της Ευαγγελίστριας και η πεδινή και ημερεμένη Αγριλιτσα μας υποδέχεται. Σε κοντινή απόσταση βρίσκουμε τους ήσυχους οικισμούς Στραβή Ράχη. Κοτρωνι και Γαλάτι. Μια καθ’ όλα λιτή διαδρομή στη συνέχεια μέσα από τα Γαλαναιικα και τον Αι-Γιώργη προετοιμάζει τον επισκέπτη γι’ αυτό που θα αντικρίζει σε λίγο… την Καρυά και το Αρτεμήσιο.