Βράβευση της Γεωργίας Σπανού-Καλογήρου για τεκμηριωμένη ιστορική μελέτη της

Σημαντική τιμητική διάκριση δόθηκε στη Γεωργία Σπανού-Κα-λογήρου οπό το Ίδρυμα Βασιλι-κής και Όλγας Σταυροπούλου στα πλαίσιατου πρώτου Πανελλήνιου Διαγωνισμού για την Εθνική Αντίσταση και τον Εμφύλιο. (Η Γεωργία Σπανού είναι κόρη του συγχωριανού μας Φ. Σπανού).
Της απονεμήθηκε το πρώτο χρηματικό βραβείο στον τομέα της Ιστορίας για την μελέτη της -που πρόκειται να εκδοθεί σε βιβλίο- με τίτλο «Κατοχή και εθνική Αντίσταση στην περιφέρεια της Αργολίδας 1941-1944. Το ξέσπασμα του Α’ Εμφυλίου Πολέμου».
Το έργο επιλέχτηκε ομόφωνα από την έγκυρη κριτική επιτροπή -την οποία αποτελούσαν οι Πανεπιστημιακοί Ι. Γαλανόπουλος και Αναοτ. Βερβενιώτη και ο συγγραφέας Χρ. Σαμουηλίδης- γιατί, όπως αναφέρεται στο πρακτικό «διαθέτει αρτιότητα και είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο εμπεριέχοντας πρωτογενές υλικό (μαρτυρίες, αρχειακό υλικό, σπάνιες φωτογραφίες κ.λπ.) και φωτίζει ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του Νομού Αργολίδας».

Εκτός οπό την εκλεκτή Ναυ-πλιώτισσα ιστορικό Γ- Σπανού-Κα-λογήρου, πτυχιούχο του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, βραβεία δόθηκαν και για ντοκιμαντέρ και μυθιστόρημα σχετικά με τον Εμφύλιο. Δεν δόθηκε βραβείο ποίησης γιατί κανένα βιβλίο δεν κρίθηκε κατάλληλο να βραβευτεί.

Η σεμνή τελετή έγινε στο κατάμεστο αίθριο, όπου στεγάζεται το Μουσείο της Μακρονήσου και το Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων του Αϊ-Στράτη, στον Κεραμικό με την παρουσία κόσμου, κυρίως από τη γενιά των πέτρινων χρόνων της κατοχής και της Αντίστασης, όπως ο Λάκης Σάντας και αρκετοί άλλοι. Σημαντική ήταν και η παρουσία της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως ο Ηλίας Νικολακό-πουλος κ. ά.

Ο Διαγωνισμός του Ιδρύματος Σταυροπούλου προκηρύσσεται κάθε δύο χρόνια και στόχο έχει να φωτιστούν πλευρές της πρόσφατης ιστορίας, που για πολλές και διάφορους λόγους έμειναν σκοτεινές ή ηθελημένα ή αθέλητα παραποιημένες… Η ρήση του εθνικού μαςποιητή Δ. Σολωμού «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό» παραμένει και σήμερα επίκαιρη…